Следвайте Гласове в ТелеграмБившият модел Ивайла Бакалова и бизнесменът Веселин Денков

...
Следвайте Гласове в ТелеграмБившият модел Ивайла Бакалова и бизнесменът Веселин Денков
Коментари Харесай

Ивайла Бакалова: Нотариуса ми каза, че е близък с главния прокурор и неговите заместници. Най-отгоре стоят политици

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Бившият модел Ивайла Бакалова и предприемачът Веселин Денков бяха изслушвани във краткотрайната анкетна комисия в Народното събрание, образувана да проверява активността на убития в последния ден на януари Мартин Божанов - Нотариуса и неговата незаконна група, за която има улики, че е закриляна от висши прокурори и политици. 

Бакалова беше в основата на следствието на Антикорупционния фонд (АКФ) - " Списък за бързо реагиране ", което през юни 2021 година освети активността на Божанов, а мотив за него стана задържането на приятеля й Веселин Денков. Преди това той получава предложения какъв брой да заплати, с цел да не бъде задържан. Докато е в ареста от септември 2020 година, Бакалова получава оферта против каква сума може да бъде освободен - цената скача двойно. Денков беше пуснат под домакински арест в деня, в който АКФ пусна филмов откъс за следствието.

" Мартин Божанов – Нотариуса си позволяваше да търгува с въздействие. Ако не положите старания, ще има още мартинбожановци в тази система. Прокурорите работят по поръчка и по едни каузи си затварят очите и ги поставят „ на трупчета ”. Това съобщи Ивайла Бакалова пред депутатите.

" Бях извикана в прокуратурата за показания против Мартин Нотариуса при промяната на основния прокурор. Това беше обидно. Рискувах живота си с следствието от юни 2021 година При разпита дадох показания как Божанов в диалог ми е казвал, че не е непосредствен единствено с основния прокурор, само че и с неговите заместници. (Вероятно Бакалова има поради основния прокурор Иван Гешев и неговите заместници, измежду които беше и в този момент изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов. Бившият модел бе извикана на разпит за " Барселонагейт " през май 2023 година - няколко седмици реди Гешев да бъде отхвърлен от служба. бел. " Гласове " ) Докато хората по институциите не станат по-смели, няма по какъв начин да има смяна ", сподели Ивайла Бакалова в парламентарната комисия за активността на разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса. 

Тя стартира да споделя за натиска и репресията след ареста на Денков. Започнали проверки, в избрани медии излизали публикации. " Да си зададем въпроса кой заплаща за тази принуда - следене, подслушване, инспекции от Национална агенция за приходите ", сподели тя. Национална агенция за приходите не е ли самостоятелен орган и за какво се регистрира на спецпрокурагурата какви проверки прави, попита Бакалова.

Според нея Нотариуса съществува поради бездействието на институциите и болната правосъдна система. Той се появил при деветата мярка за нетоклонение на Денков. Съдия им бил споделил, че преди изборите на 4 април 2021 година Денков няма да излезе от ареста. Нотариуса се появил през март и почнал да търси среща с Бакалова. Познати й споделили, че това е индивидът, който може да помогне.

„ По първото дело, за което е арестуван Веселин Денков, за два дни са разпитани 7-8 очевидци. След като беше арестуван, се стартира един институционален напън и принуда. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 проверки, доста от тях на неработещи компании. Кой заплаща за цялата тази принуда? На вас най-вероятно не ви е толкоз значимо, само че на елементарните жители им е ”, счита тя.

Бакалова акцентира, че когато страната е в ръцете на корумпирани хора, няма по какъв начин да има правосъдна система. „ Бях очевидец на доста ограничения за неотклонение, в които не видях нищо законно. Съдът не четеше въобще материалите по делото. Бях очевидец на прокурори, които си играеха „ Тетрис ”, до момента в който се решаваше човешка орис ”, сподели тя.

Бакалова означи, че е очевидец на „ всички пратеници на прокуратурата ” и по какъв начин при Веселин Денков са идвали хора да го подканят да си заплати. „ Казваха му: започваш доста да ядосваш прокуратурата ”, посочи тя.

„ Един от въпросните съдии в Специализираната прокуратура ни беше споделил доста доброжелателно през негов родственик, че каквото и да създадем, Веселин Денков няма да излезе преди изборите. Мартин Нотариуса се появи март месец. Седмица или две се опитваше да си провежда среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във кино лентата на Антикорупционния фонд. Институциите тогава бяха завладяни. Сега не знам – несъмнено са най-малко една четвърт свободни. Той ми сподели, че този съд може да гледа ограничения на посланици, че този съд е страната, да не гледаме индивида дали е почтен, или отговорен, а просто да си платим. И той ми сподели, че би трябвало да минат изборите, да се „ поотхлаби хватката ”, добави описа си Бакалова.

Тя цитира и думи на Мартин Божанов – Нотариуса по адрес на спецсъда: „ Хубаво е да си промените юриста, тъй като с него няма по какъв начин да се получат нещата ”. И добави, че юрист Ина Лулчева е известна, че взема решение делата си „ по правния път, а не през задната врата ”. „ Не мисля, че Мартин Нотариуса е единственият проблем на правосъдната система. Ваша е задачата да потърсите кои са тези хора, които са му дали тези права ”, прикани Бакалова депутатите в комисията.

Ивайла Бакалова цитира хора, които са се свързали с тях: " Някои от тях почтено споделяха, че карцерът на Веселин е политическа поръчка персонално от Бойко Борисов. Казваха, че даже да платим, няма какво да се случи. Той ще лежи в ареста, до момента в който не се смени политическата обстановка. Защото Борисов не обича враговете си. Иска да санкционира за наставление. "

Бакалова отхвърли да познава изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов и няма персонални усещания от него.

Отново след апели от депутати при втория рунд с въпроси, този път по покана от Росица Кирова от ГЕРБ да разкрие " приятелите ", които са се свързали с Бакалова и са я насочили към Мартин Божаов, Бакалова съобщи: " Хората, които ме насочиха към Мартин Божанов, не бих ги загатнала тук, тъй като ще ги изложа на заплаха. Това, че аз съм решила да скачам с главата надолу в пропаста, не значи, че би трябвало да завлека други ", съобщи някогашният модел.

" Страшното е че на всички места по света правосъдната система би трябвало първото да е презумпцията за невиновност. При нас май е противоположното. Има и хора, които правят съзнателно работата си. Но да стигнем до тези, които не я правят ", съобщи Денков откакто Кирова съобщи, че с помощта на правосъдната системата той е тук на комисията.

" Ако имаше работеща правосъдна система, този човек тук не трябваше изобщо да влиза в ареста ", съобщи още Бакалова. Тя посочи, че през деветте месеца, в които е бил в ареста Денков не е бил разпитван, което съгласно нея е показателно за работата на проверяващите.

Председателят на комисията Никола Минчев реши да направи коментар, че не си показва, че законодателят би трябвало да прави нещо, не с цел да влизат хора и да прекарват време в ареста. Маноил Манев от ГЕРБ посочи, че от всичките чувания в комисията, до момента две, са били споменавани по един двама души, а в този момент става въпрос за група от хора, така наречен другари.

Ресторантьорът Веселин Денков, който живее с някогашната " Мис България " Ивайла Бакалова, описа пред комисията " Нотариуса " в Народното събрание по какъв начин е бил изнудван да заплати 100 000 евро, с цел да не се трансформира от очевидец в обвинен. Това е и първата му обществена изява след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и разкритията, за които описа Бакалова пред медиите.

Бизнесменът разгласи пред народните представители, че в последна сметка се е оказал измамен под наказателна отговорност за изнудване, лихварство и подбуждане за ликвидиране и в ареста. Бил пришит към проведена незаконна група за лихварство.

" Един от пратениците на спецпрокуратурата ми сподели, че в случай че не платя, ще бъде извънредно неприятно за мен, тъй като към този момент са си разпределили парите ", сподели Денков, придружаван от Бакалова и от юрист Ина Лулчева на съвещанието на комисията. В отговор на въпрос, заложен от ръководителя на комисията Никола Минчев, от кого са били изпращани емисарите, ресторантьорът съобщи:

" Всички, които идваха, споделяха, че идват по предписание на профилираната прокуратура ". Денков посочи, че по-късно, към този момент след 2020 година, е научил, че става дума за Иван Гешев и Франтишек Петров, които тогава бяха в спецпрокуратурата. Денков изясни, че два дни откакто е подал сигнал за изнудване пред Сотир Цацаров, е бил задържан.

" Проблемът, да бъда изработен от очевидец в обвинен, беше основан от тях, от профилираната прокуратура ", заключи Денков. Разказа още, че едни и същи съдии от Специализирания съд са гледали ограниченията му и изреди имената на Антон Миталов, Георги Ушев и Галя Георгиева. " По едно от тези три каузи, което ми предявиха август 2021, на 14 юли пристигна мой другар да каже, че в случай че не платя към 50 хиляди лв., ще лъжесвидетелства един от участниците в покушението против Марангозова ", описа още Денков.

Бизнесменът съобщи, че негови близки са го уведомили, че и трите каузи против него са били предизвикани от присъединяване му в митингите през 2020 година " Всичко случило се с мен е главно поради митингите, на които аз вървях на 15 и 16 юли 2020 година ", сподели Денков и добави, че тогава въобще не е познавал Васил Божков, макар че медиите твърдели че той финансира митингите и от негово име. " На база на това са задействани всички институции ", заключи Веселин Денков. " Всички желаеха да платя, с цел да нямам тези обструкции, които ми струпаха ", добави той. На предприемача била декларирано, че в случай че не заплати, ще намерят защо да го арестуват.

Още през 2018 година при него пристигнал пък Алексей Петров, който не познавал.

" 2018 година идва Алексей Петров, той изиска да се забележим. Каза ми, че в случай че не платя 120 000 лева, тогава сумата към този момент беше толкоз, с мен ще се случи това, което и с него. После се е оплакал на Ивчето /б.а. - Ивайла Бакалова/, че съм се държал невъзпитано, тъй като идвал другарски да ми помогне. Допускам, че това е било по този начин "

" Минахме през пъкъла, с цел да сме тук през днешния ден и да ви разкрием истината. Не знам дали желаете да я разкрием, тъй като тя е доста нелицеприятна ", сподели Ивайла Бакалова за миналите 4 години, до момента в който мъжът й е бил в ареста на " Майор Векилски ".

" Когато страната е в ръцете на алчни и контролируеми хора, няма по какъв начин да има правораздаване, той /б.а. - Веселин Денков/ е жертва на неналичието на правораздаване. Съдът не четеше въобще материалите по делото. Бях очевидец на прокурори, които си играеха на " Тетрис ", до момента в който си играят с човешка орис ", сподели още Бакалова. 

Бакалова се оплака още, че до момента в който мъжът й е бил в ареста, са й правели проверки от Национална агенция за приходите на компании, които не работят от десетина години. " Кой заплаща за цялата тази принуда? Следене, подслушване, инспекции от Национална агенция за приходите ", попита тя и заключи, че правосъдната ни система е болна.

По думите й   " прокурорите работят по поръчка " - едни каузи оставят на трупчета, а по други бързат. Само по първото дело против Денков за два дни разпитали 7-8 очевидци. Бакалова посочи още, че не познава изпълняващия функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов.

За изнудването на колегата й се разбра след разкритията, които направи Бакалова пред Антикорупционния фонд. Бившата моделка беше в основата на следствието на АКФ - " Списък за бързо реагиране ", което през юни 2021 година освети активността на убития към този момент Мартин Божанов-Нотариуса. 

Източници: NOVA, dnes.dir.bg, Дневник

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР